Therapieën

Kruiden

Al voordat ik natuurgeneeskundige was, heb ik geleerd om kruiden uit te meten voor paarden.  Steeds vaker combineer ik dit met een bezoek waarbij ik de paarden zelf kruiden laat selecteren. Paarden zijn echte kruideneters, net als konijnen trouwens. Maar vlak ook andere dieren niet uit als het over het selecteren van kruiden gaat. Hierboven zie je onze Pien die heel goed weet welke kruiden zij interessant vindt; kattenkruid en valeriaan zijn een hit bij haar :-). Ook honden ruiken aan of eten bepaalde kruiden die ze nodig hebben op dat moment. Let maar eens op tijdens een wandeling!

Je kunt het inzetten als diagnostisch middel door te duiden welke gekozen kruid op welk gebied werkzaam is. Andersom kun je ook kruiden aanbieden bij een bepaalde klacht. 

Bach-bloesemtherapie

Dr. Edward Bach kwam er in zijn praktijk als regulier arts achter dat dezelfde type aandoeningen vaak voorkwamen bij dezelfde type mensen. Uiteindelijk kwam hij via onderzoek tot de conclusie dat ziekten hun kans krijgen bij een bepaalde emotionele disbalans. Bijvoorbeeld als iemand een maagzweer heeft dan wordt daarop behandeld, maar wordt ook het advies gegeven om meer te ontspannen. Als je meer ontspant dan geneest de maagzweer ook eerder, want de oorzaak van het ontstaan van de maagzweer is weggenomen, namelijk stress. Daarom wordt bij deze therapie uitgegaan van het weer in balans brengen (of in balans houden) van de emotie en de ziel. Bloesems (of eigenlijk de trillingen hiervan) ondersteunen bij die verschillende type mensen en type emoties, zodat de balans kan worden hersteld.  We proberen dan ook altijd te kijken naar wie het dier (in essentie) is.

Soms kunnen remedies ook ingezet worden ter voorkoming van trauma's overigens, zoals de Bach Rescue-remedie.

Aromatherapie

Veel mensen zijn al wat meer bekend met Aromatherapie, ze hebben bijv. een aromadiffuser in huis en hebben gemerkt dat bepaalde geuren ontspannend werken of dat ze er juist vrolijk van worden. Dit is inderdaad een eigenschap van essentiële oliën en je kunt daarom bewust een bepaalde olie inzetten. Buiten inademing (wat je via een diffuser kan doen) kunnen essentiële (of etherische) oliën ook ingenomen worden of aangebracht worden op de huid. Over het algemeen heeft de manier van  inzet van de olie een ander soort uitwerking. Bij inname werk je meer op het fysieke (bijv. op de spijsvertering), bij aanbrengen/masseren op bepaalde plekken op de huid werkt het meer op de betreffende plek of dat wat daar direct onder ligt (pezen, spieren, maar bijv. ook de eierstokken).  Voor een goede werking en omdat het zo geconcentreerd is (1 druppel van de essentiële olie van knoflook staat gelijk aan zo'n 8 bolletjes knoflook!), dient de kwaliteit van de essentiële olie wel echt goed te zijn. Zeker bij inname is het ook erg belangrijk om goed te weten wat je wanneer kan inzetten.

Celzouten

Celzouten zijn verwreven natuurlijke mineralen.  Doordat ze verwreven zijn kunnen ze makkelijker de cel bereiken dan gewone stoffen. Ze worden via het celmembraan opgenomen om zo de stofwisseling optimaal te laten functioneren door tekorten aan te vullen. Er is namelijk vaak een disbalans in de biochemie van een lichaam waardoor klachten ontstaan. Het bestrijdt zowel de symptomen als de onderliggende oorzaak. Een teveel dat niet door het lichaam gebruikt wordt, verlaat het lichaam gewoon weer en dat maakt celzouten veilig in gebruik in tegenstelling tot bijv. reguliere mineralen-supplementen die de mineralenverhoudingen kunnen verstoren en de opname van andere mineralen kunnen blokkeren. Celzouten zijn ontwikkeld door dr. Schüssler.

Mycotherapie

Oftewel, het inzetten van medicinale paddenstoelen. Tijdens de opleiding Acupressuur voor paarden heb ik meer geleerd over het inzetten van medicinale paddenstoelen.; deze worden in de Oosterse geneeskunst al eeuwenlang toegepast, maar ook in het Westen is er steeds meer belangstelling voor. Paddenstoelen zijn één van de meest geneeskrachtige mogelijkheden om een dier weer in balans te brengen.

Ik kan het inzetten vanuit de TCM-/acupressuur als onderdeel van de behandeling, maar ook kan ik uitmeten welke paddenstoelen je dier vraagt eventueel in combinatie met een kruidenmix. Sowieso worden de paddenstoelen vermengd met humus om de werking te versterken. Vanuit de TCM worden kruidenkuren hier ook vaak naast gegeven; deze slaan dan sneller aan. Peter van Inneveld geeft in het boek 'Medicinale paddenstoelen, een nieuw perspectief op genezing' aan dat er veel onderzoek naar medicinale paddenstoelen wordt gedaan. Ook in Nederland. "Mede door hun immunomodulerende en antitumorale eigenschappen wordt er op grote schaal onderzoek gedaan naar toepassing van medicinale paddenstoelen bij kanker" .

Acupressuur

Ik kwam met acupressuur in aanraking doordat ik video's/webinars had gezien over Shiatsu bij paarden en de effecten hiervan. Dit gecombineerd met een studiegenote die mij wees op het effect op een paard als ik onbewust mijn handen op bepaalde plekken  paard legde, zette mij aan om me hier verder in te gaan verdiepen. En ik vond het fijn om nu eens wat meer met mijn handen bezig te zijn en minder in mijn hoofd (want de studie natuurgeneeskunde vraagt ook echt wel iets van je hoofd). Ik kwam ietwat bedrogen uit, want er ligt een hele leer achter deze therapie, maar wel een hele interessante! Deze opleiding ben ik nog aan het afronden en de acupressuur zal ik als 'losse behandelingen', maar ook in combinatie met een natuurgeneeskundig consult gaan inzetten.

In de TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt het lichaam, de geest en de ziel als 1 eenheid gezien waarbij alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Yin en Yang en de 5 elementen vormen de basis van de TCM. Oosterse genezers vragen zich af wat de betekenis van de ziekte is; dezelfde klachten bij diverse dieren kunnen een andere oorsprong hebben, dus alle symptomen worden in kaart gebracht en gekeken wordt naar de omgeving en het dier. De behandeling wordt dan op maat gemaakt. Ook hier wordt een aanzet gedaan om de balans te herstellen.

Bij acupressuur werk je op de acupunctuurpunten van de meridianen, dit zijn banen waar de Qi (energie of levenskracht) doorheen stroomt en wat een netwerk van kanalen is dat alle delen van het lichaam met elkaar verbindt. door de punten te behandelen kun je de Qi beïnvloeden die door het netwerk van de meridianen stroomt en dat heeft weer invloed op dat wat inwendig plaatsvindt. Veelal wordt de energie in de meridianen verzorgd door het gekoppelde orgaan of orgaansysteem.